Veteraner og dugnad på Kronstad Hovedgård

Dugnadsgjengen. Foto: Per Olav SolheimsnesAktive Krigsdeltakeres Forening (AKF) kjøpte Kronstad Hovedgård i 1973, og gikk straks i gang med stor dugnadsaktivitet på eiendommen.

På slutten av 1990-tallet overtok FN- og NATO-veteraner eieransvaret, og fortsatte dugnadsarbeidet for å holde gården i tilfredsstillende stand.

Veteranene har dugnad hver tirsdag og en lørdag i måneden, og andre dager etter behov. Kronstad Hovedgård er en stor eiendom, så det ligger alltid mye forefallende arbeid og venter.

Dugnadsgjengen. Foto: Per Olav SolheimsnesDugnadsgjengen. Foto: Per Olav SolheimsnesBåde utvendig og innvendig må bygningene holdes ved like, og hageområdet må til enhver tid holdes pent - til glede for både veteraner og andre som tar gården i bruk ved ulike arrangementer.

veteraner møtes for dugnad og sosial omgangKronstad Hovedgård, også kjent som Veteranenes Hus, er en populær møteplass for veteraner fra mange ulike oppdrag og misjoner ute i verden.

Også veteraner fra misjoner innenlands er involvert i veteranarbeid på gården - yngre og eldre i god samhørighet.

NVIOBO (Norsk Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner Bergen og Omland) har medlemskontor på gården, og det holdes faste medlemsmøter og andre arrangementer i regi av veteranene. Foreningen eier også et militært veterankjøretøy, som holdes vedlike og brukes ved ulike arrangementer og utflukter i regi av NVIOBO.

Faste minnedager på Kronstad Hovedgård er Frigjøringsdagen 8. mai og Rememberence Day i november. Spesielt fram mot 8. mai sørger veteranene for at gården er i best mulig stand og tar seg godt ut.

Frigjøringsdagen i Norge, den 8. mai 1945, er den dagen tyske militære styrker kapitulerte etter fem år med okkupasjon.

I 2011 utpekte regjeringen 8. mai til Veteranenes dag i Norge, og det ble bestemt at det hvert år på denne dagen skal gjennomføres en verdig og profilert markering av veteraner.